Jobba i butik – Allt du behöver veta

Ett arbete som ständigt är efterfrågat på den svenska marknaden är butikssäljare, ett arbete som passar människor med en social personlighet där arbetsuppgifterna grundar sig i kundservice. Kan detta vara ditt framtida jobb? 

Bild från Pexels

Jobba i butik

En butikssäljare är en viktig del av detaljhandeln. Arbetsuppgifter som att fylla på i hyllorna, öppna och stänga butiken, arbeta med butikens kassaregister, ha kontroll över aktuella försäljningssiffror och kampanjer i butiken är något som tillhör arbetsdagen. Utöver de interna uppgifterna i butiken så har också butikssäljaren ett ansvar att ge varje kund den service som den kräver för att skapa positiva försäljningssiffror och kundrelationer.

Det bästa med det här jobbet är att du kan välja att arbeta med den sortens varor som intresserar dig mest. Butikssäljare finns inom det flesta branscher som exempelvis möbelaffärer, teknikbutiker och modebutiker.

Kunskaper

Bild från Shutterstock

Som butikssäljare behöver du vara bra på att hantera människor. Sociala färdigheter är ett plus för många butiksjobb då butiksarbete innebär att ständigt träffa kunder, sälja och förstå deras behov.

Du kommer exempelvis att använda dina sociala färdigheter för att se vilka som behöver hjälp. Du måste vara bra på att starta konversationer och svara på de frågor som kunderna undrar över.

En annan viktig färdighet är att vara medveten om din omgivning. Du måste vara uppmärksam på detaljer och förstå hur verksamheten fungerar och vad som behövs.

Eftersom det är du som har  kontakt med kunderna, så är du personen som har bäst insikt om vad som behöver förbättras för att kundupplevelsen ska bli bättre. Denna kunskap är viktig för att butiken ska kunna förbättra kundupplevelsen och få återkommande kunder.

Sist men inte minst, som butikssäljare är det fördelaktigt att kunna behärska teknik som datorer. Nuförtiden behöver de flesta av kassörerna inte göra beräkningar direkt utan det sköter kassasystemen i butikens datorer. Däremot är det fördelaktigt att ha en kunskap om hur kassan räknar, att kunna sköta pengar samt att kunna vara flexibel.

Dessa jobb kräver oftast ingen utbildning och om det behövs så tillhandahåller butikers detta till dig när du är anställd. Det kan däremot vara till en stor fördel att berätta vad du har studerat och hur det kan anpassas till jobbet. Exempel: Om du har studerat textil och design och söker dig till en möbelaffär!

Hur man blir en butikssäljare

I huvudsak handlar ett butiksjobb om att sälja varor eller produkter till kunderna. Självklart finns det också andra saker som ska göras i butiken under varje dag men det största fokuset är att sälja till kunder.

Bild från Shutterstock

För att kunna sälja till kunder behöver du använda både din sociala och säljarkompetens. Att vara hjälpsam till varje kund betyder att kunder kommer välja att komma tillbaka vilket skapar fler kundtillfällen.

Ett tips är att tänka på att alltid behandla varje kund som du själv skulle vilja bli behandlad. Beroende på vilken butik du arbetar i kan det vara positivt att ha ett intresse om det du ska sälja, då intresse oft innebär att du vet mer om varje vara då du själv har ett intresse för denna. Kunder uppskattar när du kan berätta om produkten och när du visar intresse och kunskap kring de produkter som de är intresserade av att köpa.

Visa därför upp dina intressen och personlighet när du spelar in din videopitch. Vid denna tidpunkt säljer du dig själv och använder alla tillgångar du har som kan hjälpa dig att söka ett jobb. Förklara varför just du hade varit en bra butikssäljare och hur du hade tagit dig an varje kund.

Om du vill ta det ett steg längre kan du låtsas att hjälpa en konsument i din Videopitch. På så sätt kan du visa rekryteraren att du vet vad du gör och att du är utåtriktad, social och hjälpsam mot kunden.

Nästa steg

Nästa steg är att du ska uttrycka det i praktiken. Tänk noga vilken typ av detaljhandel som passar dig bäst så att du kan göra ditt bästa beslut i karriären, hittills!

Om du inte har Pitchler än, kan du ladda ner den här. Pitchler tillåter dig att söka jobb i detaljhandeln med ett annat format. Genom att använda video kommer du att dyka upp som någon som vet hur man löser problem på ett helt nytt och digitaliserat sätt. Självklart vill du vara den kandidaten som sticker ut vid jobbsökande – och genom Pitchler kan du vara precis den personen.

Lycka till med jobbsökandet!