Låt oss ta det från början! Vet du exakt vad en pitch är?

En pitch kan anta många former och man kan använda den i företagsmöten såväl som i vardagen. Du har säkert pitchat många gånger och möjligen så har du inte ens reflekterat över det. Så vad är egentligen en pitch?

Låt oss ta det från början! Vet du exakt vad en pitch är?

Photo from Pexels.

Tänk att du är påväg för att luncha med din väninna Ella. Du ska träffa henne på hennes arbetsplats. När du kommer fram till byggnaden som hon jobbar i så har du lite svårt att hitta. Alla som jobbar där vet exakt vart de ska medans du känner dig lite desorienterad. Du tror att du kommer ihåg vilken våning som Ella arbetar på men du är inte helt säker. När du kommer till hissen så finns det lyckligtvis en man som verkar veta vilken våning som är den du ska till.  

Så frågar du: “ursäkta mig men jag är här för att träffa en en väninna. Är den femte våningen för advokatavdelningen? ” ”ja” säger han medans han tittar på dig med nyfikenhet och klickar sedan på knappen till den sista våningen ”är du också advokat som din väninna?”

Precis i det ögonblicket inser du vem han är, han är inte vem som helst. Han är VD:n för hela företaget och han är intresserad av vem du är!

Vad gör du nu? Vad kan du börja med? Oavsett om du är en advokat, en företagare eller någon annan så är det här en bra möjlighet. Du måste även säga någonting snart för det är bara fem våningar kvar av hissturen.

 

Denna idén, som består av ett okonstlat möte med en rekryterare eller en investerare har funnits i många år i företagskretsar. Det lilla ögonblicket som kan förändra ditt liv behöver det bästa möjliga svar du kan ge. Du måste enkelt kunna ge ett bra svar och enkelt visa dina referenser vid den tidpunkt då mötet är slut.

Det skapar intrycket av ett snabbt, bra och minnesvärt sätt att presentera dig själv, ditt arbete eller ditt företag på. Du måste självklart förbereda det i förväg och vara beredd. Mötet kan hända när som helst.

Det finns många olika saker som människor pitchar för. En ”hiss pitch” (elevator-pitch) bör vara något spontant och det är idag ett av favorit orden i entreprenörens ordförråd. Du kan vara säker på att du har gjort en pitch mer än en gång, då du säkerligen har lagt fram en idé eller presenterat dig själv i en grupp.

Här är några exempel på olika typer av pitcher:

Sales Pitches are usually done via video by influencers who want to show you the product they are promoting. Photo from Pexels.
 • Försäljningspitch – För en säljare är detta något som kommer naturligt. Vad är det som du säljer? De identifierar alla konkurrensfördelar, som priset eller differentieringen från kompetensen. De förklarar produkten för dig så att du vet helt säkert vad du köper och varför.

 

 • Idépitch – Oavsett om du arbetar i en kreativ miljö eller om du har en helt ny idé är det här stället för dig. Några yrken som hela tiden kommer med nya idéer är publicister, videoskapare, författare eller utredningsjournalister. Det som de förklarar är idén om projektet, publiken som kommer att vara intresserad av det, resurserna det kräver och orsakerna som gör att de finner projektet intressant.

 

 • Entreprenörspitch – Precis som tidigare har entreprenörer nya idéer som behöver förklaringar. Om du någonsin har känt en entreprenör vet du att det inte är svårt för dem att prata och diskutera sina idéer. Det enda problemet är att alla entreprenörer behöver pengar och att människor med pengar inte har tid. När en entreprenör framför en idé, måste den inkludera allt, snabbt. Idén måste innehålla många saker som vad det är, där verksamheten kommer att fungera, när de planerar att starta eller hur inkomstströmmar ska fungera.

  A casual encounter might lead you to your future job or career opportunity. Photo from Pexels.

 

 • Arbetspitch – Vanligtvis när du letar efter ett nytt jobb måste du komma ihåg vad skulle du säga till någon som skulle ha ett jobb för dig. Det kan vara någon och du måste vara redo att upprepa det många gånger. Vad en kandidat måste förklara är hans/hennes studier, vilken position söker personen, vilka jobb har personen haft tidigare och fakta om hans eller hennes personlighet eller färdigheter.

 

De verkar alla svara på olika ändamål men följer ändå samma idé om att överföra det som är bra och vad människor behöver för någonting. Därför är det inte chockerande att se att det finns några frågor som alla slags pitchar kommer att svara på.

Du kan använda dessa frågor för att slutföra din egen pitch. Tänk på vad du vill lägga fokus på och försök att svara på frågorna spontant. Se till att du är tydlig med informationen du ger och var inte för kaxig. Självsäkerhet ger ett bra intryck till lyssnaren men de måste tro på dig.

 

Här är några frågor som kan hjälpa dig att skapa en pitch:

 • Vem är du? / Vad handlar ditt projekt om?
 • Vilket problem kan du lösa? / Vilket problem löser ditt projekt?
 • Vad är lösningen du föreslår för problemet? / Vad är lösningen som ditt projekt kommer att ge?
 • Vilken marknad skulle du föredra att arbeta för? / Vad är ditt projekts målmarknad?
 • Identifiera ditt projekts konkurrenter
 • Vad kan du göra som inte många människor kan? / Vad erbjuder ditt projekt som andra projekt inte gör?
 • Har du jobbat för eller med någon framgångsrik? Är ditt team i projektet relaterat till något annat framgångsrikt projekt?
 • Vad är ditt jobbs förväntningar? Som i ”deltid” eller den position du vill vara på.  / Vad är din ekonomiska plan för projektet?

 

Om du fortfarande har frågor är här ett exempel på en arbetsplats efter dessa instruktioner:

Jag heter Emma Nilsson och jag är en marknadsförare från Sverige. Mitt föredragna fält är online marknadsföring. Jag är en marknadsföring strateg och en inkommande marknadsförare. Många företag verkar ha nätverks åtgärder men utan något riktigt mål. Min roll är att se till att tiden och pengarna resulterar i rätt resultat.

Jag kan använda många olika onlineverktyg för att ansluta online med konsumenter. Jag har 2 års erfarenhet av onlineannonsering och 1 år på datainnehåll och copywriting där jag har lärt mig hur man använder upp till 25 olika specifika verktyg. Några exempel är Hootsuite, Google Analytics, WordPress och Canva.

Jag arbetar för närvarande med Marketing Sweden, en marknadsföringsbyrå i Stockholm. Tack vare det här jobbet fick jag möjligheten att arbeta med H&M under deras julkampanj 2016-2017. Vi hjälpte dem att leverera 5% mer än i deras tidigare kampanjer.

Jag söker just nu ett heltidsjobb i Stockholm. Jag föredrar att arbeta i team med olika människor i ett företag med en digital produkt.

Sammanfattningsvis är en hisspitch ett snabbmeddelande. En djup men snabb beskrivning av vad någonting är och vad kan det bli. Det är vanligare att övertyga människor att prenumerera på sina idéer och innehåll. Som jobbsökare kommer din hisspitch att övertyga rekryteraren om att det inte finns någon bättre än just du för jobbet. Det tjänar två syften: det presenterar dig och det visar din personlighet.

Så happy pitching!