5 olika jobb – 5 olika pitchar

Written by Yvonne Axelsson

Alla pitchar bör inte vara likadana. Precis som alla människor inte heller bör vara lika. Vi är olika och vi är bra på olika saker. Det betyder också att vi vill ha olika sorters jobb. Hur ska man egentligen göra sin pitch till ett visst jobb? Nedan följer 5 olika förslag på fem olika pitchar.

 

Säljarpitchen

Denna pitch ska sälja. Troligtvis skapar du en pitch som gör precis det då de flesta som är intresserade av säljarjobb har en naturlig fallenhet för denna egenskap. Ska du kunna sälja en produkt eller tjänst behöver du också kunna sälja dig själv. Kanske göra så annorlunda som att sälja en produkt redan i din pitch?

Bild från Shutterstock

Är du intresserad av säljaryrket? Har du de egenskaper som krävs? Läs artikeln om vilka egenskaper man behöver som bilförsäljare här.

Servicepitchen

Söker du ett serviceinriktat jobb gäller det att du visar dig från din trevligaste sida. Vare sig det är ett jobb som butikssäljare, servitris eller receptionist vill företagen anställa personer som bemöter kunderna på ett bra sätt, även vid negativ kritik. I serviceyrken ska du alltid kunna serva och ska ha en naturlig vilja att vara hjälpsam.

Bild från Shutterstock
Butiksmedarbetare hjälper en kvinna, säljare,
Bild från Shutterstock

Vill du läsa mer om hur det är att arbeta med ett serviceyrke? Läs artikeln ”Att arbeta som VVS montör”

ITpitchen

Vid arbete med IT, såsom programmering, krävs det oftast inte att du är speciellt framåt. I många fall kräver inte dessa jobb säljkontakt med kunder och därmed är det mindre viktigt att du besitter sådana egenskaper. Lägg istället fram viktiga egenskaper för ditt arbete, såsom produktivitet och noggrannhet.

Bild från Pexels

Kontorspitchen

Är du kontorsnisse ut i   fingerspetsarna? Har du ett yrke som innefattar administrativt arbete? Detta arbete kräver  ett proffsigt klädval och uttryck. Glad bör man såklart vara, men för ett kontorsjobb behöver du inte vara lika framåt som en säljare. Här är noggrannhet, organisationsförmåga samt effektivitet desto viktigare.

Bild från Pexels 

Chefspitchen

Som chef behöver du kunna motivera och leda personalstyrkan för att förbättra verksamheten. Här behövs en auktoritär roll där du kan visa upp dina kompetenser och kvalitéer på ett absolut föredömligt sätt. Du bör klä dig som om du redan vore chef. Anpassa dessutom ditt språk och din omgivning.

Bild från Pexels

Lika många pitchar som yrken

Det finns såklart många fler yrken som kräver väl genomtänkta pitchar, det gör de alla faktiskt. Är du osäker på vad den tjänsten du är intresserad kräver i en pitch kan du läsa om det här. I artikeln får du veta hur en perfekt kandidat ser ut i företagets ögon. Det är viktigt att du ser till att du håller din pitch personlig, tips på det får du här.

Vill du ha mer information om hur du gör din pitch, läs denna artikeln och gå in och kika på denna sidan.