Hur attraherar du millennials?

En vanlig uppfattning bland arbetsgivare idag tycks vara att millennials inte vet någonting om att slita. Många menar att vi är curlade, lata och lättdistraherade. Stämmer det kanske du undrar? Jag skulle istället vilja ställa frågan, spelar det någon roll? Finns det några alternativ till millennials som du kan anställa istället? Antagligen inte. Millenniegenerationen är barnen till babyboomers och är därför jättemånga. Så många att vi förväntas utgöra 35% av den globala arbetskraften år 2020.

 

Missförstånd och fördomar

För att klargöra innan vi går vidare, millenniegenerationen består alltså av de som är födda någon gång mellan början på 80-talet och mitten på 90-talet. En vanlig definition är 1982–1994. Millenniegenerationen har även kommit att kallas generation Y och den föregicks av generation X och efterföljs av generation Z.

Många tenderar att blanda ihop millenniegenerationen med generation Z vilka är de som är födda 1995 och framåt. En viktig skillnad är dock att generation Y har vuxit upp under övergången från det analoga till det digitala samhället medan generation Z fötts in i den digitala världen. Man glömmer fort och tar för givet att alla som är under 25 aldrig sett en tjock-tv. Men riktigt så är det inte. De flesta av oss kan fortfarande våra barndomsvänners hemnummer efter att han knappat det otaliga gånger på televerkets svart-röda hemtelefoner.

 

Frihet framför allt

När vi nu har konstaterat att det finns vissa skillnader mellan dagens unga och att du inte har mycket annat val än att arbeta med dem så kan vi gå vidare till den faktiska frågan. Hur attraherar man millennials? Bortsätt från att lägga fördomarna åt sidan så måste vi även lämna en del av det gamla bakom oss. Glöm 08.00 – 17.00 och glöm guldklockan. Det är inte stabilitet, trygghet och prestige som står högst på agendan. För millennials så är det möjligheten till att styra sitt eget arbete som är viktigt. Att jobb och privatliv flyter ihop är inte ett problem så länge man själv styr över det. Att välja sina egna verktyg och sitt eget arbetssätt är också högt prioriterat. Arbete mäts inte längre i tid utan i resultat.

 

Att göra skillnad

För oss millennials är det också viktigt att vi får arbeta med något som intresserar och engagerar oss. Vi trivs som bäst när vi vet att vårt arbete är betydelsefullt och gör skillnad. Detta är troligen en utav våra främsta egenskaper eftersom att det gör att vi aktivt söker efter jobb som intresserar oss vilket i sin tur leder till att vi blir mer engagerade i det vi gör.

 

Platta organisationer

De allra flesta millennials är inte särskilt intresserade av prestige. Vi behöver inga flådiga titlar att sätta på visitkorten och vi är inga fans av hierarkier. Vi föredrar generellt sett platta organisationer framför hierarkiska och vi frodas när vi får jobba med fria händer. Vi är dock vana vid att få direkt feedback på det mesta vi gör och vi förväntar oss även det av våra arbetsgivare. Med det menar vi inte att vi vill ha beröm utan kritik. Positiv eller negativ, det viktiga är att vi får respons. Vi är nämligen vana vid att alltid ge varandra direkt feedback eftersom att vi sedan tonåren använt oss av internet och framför allt sociala medier i väldigt hög utsträckning. Och internet är ju inte precis känt för att vara återhållsamt med feedback.

 

Vana vid förändring

Vi är bra på att hantera förändring och vi är vana vid att världen runt oss utvecklas i ett högt tempo. Som jag nämnde tidigare så har vi vuxit upp i takt med den stora IT-revolutionen som präglat världen de senaste decennierna. Visa av erfarenhet så vet vi att även de största bolagen kan ha svårt att hantera förändringar och de man minst anar raderas helt ut. Eftersom att vi är barn av vår tid så är vi dock vana vid att leva i förändring och därför är vi också mer mottagliga för förändring och vi har lättare att anpassa oss till nya förhållanden.

 

– En 90-talist med många åsikter

Recent Posts