Den som väntar på något gott… Väntar på sommaren

Den svenska sommaren är fantastisk. Inte lång, men fantastisk. För många innebär sommaren semester, sol & bad, grillkvällar med sina nära och dolce far niente (italienarnas uttryck för konsten att göra absolut ingenting). För oss andra är det ett ypperligt tillfälle att samla erfarenheter, knyta kontakter, tjäna pengar och skapa möjligheter för oss själva genom ett sommarjobb.

Jag minns själv hur det var att lämna skolans trygghet för att söka mitt första sommarjobb och frågorna var många; Hur skriver man ett personligt brev? Hur skriver man ett CV? Framför allt; Hur skriver man ett CV utan erfarenhet!? Det närmsta jag kommit erfarenhet var två veckors obligatorisk praktik under årskurs 8 på Elgiganten…

Med lite hjälp lyckades jag fixa ett fabriksjobb som var långt ifrån glamoröst. Uppstigning vid 05.00, stå på ett fabriksgolv och paketera tyska frukostpålägg på löpande band och dagdrömma om att få gå ut och slänga soporna i containern utanför fabriken (det enda sättet att vistas ute i solen under passen). Just där och då kan jag inte påstå att jag älskade det men när jag ser tillbaka på den tiden är jag tacksam för just den erfarenheten. Jag blev disciplinerad, fick in en fot på arbetsmarknaden, tjänade mina egna pengar och gick därifrån med vetskapen om att det öppnade upp många dörrar inför nästkommande sommar.

När du sitter och klurar på hur du ska gå tillväga när du söker ditt sommarjobb 2018, oavsett om du har erfarenhet eller inte, så finns det vissa saker du ska ha i åtanke:

1. VÅGA söka jobbet!

– Ett vanligt misstag är att man på förhand tror att en viss tjänst kräver utbildning, tidigare erfarenhet av branschen eller yrkeskunskap. De som söker sommarjobbare förväntar sig sällan att du redan kan jobbet utan erbjuder upplärning på arbetsplatsen. Vårdbranschen är ett exempel där de inte alltid kräver att du är utbildad för att få sommarjobba. De söker ofta personer som är öppna, sociala och bra med människor. Att göra en videoansökan eller videopitch gör att du kan framhäva dessa färdigheter och gör det enklare för dem att skapa sig en bild av dig.

2. Skriv ner en lista på dina styrkor och svagheter

– Att kunna sälja in sig själv är viktigt i många situationer, jobbsökande är inget undantag. Förbered dig inför en eventuell intervju och försök formulera dig på ett bra sätt när det kommer till dina styrkor och värdet du kan bidra med. Vad man inte får glömma är att det blir allt vanligare bland rekryterare att fråga efter svagheter. Gör dig själv en tjänst och fundera över dina egna och våga vara ärlig mot dig själv så undviker du att frysa till is om frågan skulle ställas. Det kan verka uråldrigt men använd papper och penna för att skriva ner både dina styrkor och svagheter. Våga även fråga vänner och bekanta om de har konkret feedback till dig som du kanske missat eller inte tänkt på själv.

3. All erfarenhet i livet kommer inte från jobb och skola

– Bara för att du inte har ett CV fullproppat med chefsmeriter, fina jobbtitlar och förtroendeuppdrag betyder inte det att du inte är kompetent eller saknar erfarenhet. Språkkunskaper och att ha varit aktiv inom idrott är två bra exempel på erfarenheter som kan vara värdefulla för ett företag. Förståelse för olika kulturer, målmedvetenhet och att vara en lagspelare är exempel på karaktärsdrag som du själv kanske ser som betydelselösa för en arbetsplats men tro mig, det är de inte! När jag själv satt på en intervju för ett jobb inom försäljning och inte hade så mycket erfarenhet från arbetslivet berättade jag till exempel att jag var byns bästa jultidningsförsäljare som 8-åring, extremt lättsam stämning efter det kan jag säga.

Att söka jobb med video genom att göra en videoansökan eller videopitch ger dig en chans att visa vem DU verkligen är. Våga visa att du är unik och har ett värde som arbetsgivaren kommer kunna se som en tillgång och dra nytta av.

 

Martin Tsilfidis

Recent Posts