Brist på undersköterskor

Ett av de viktigaste yrkena vi har, undersköterska, är också ett av de som innehar störst brist på arbetskraft. Då många av de undersköterskor vi har idag kommer att gå i pension inom 10 år så behöver det utbildas ny personal omgående. Om du är social, omtänksam och empatisk är detta yrke något för dig! Visste du att 92 % av de undersköterskor som är yrkesverksamma i Sverige är kvinnor?

Att jobba som undersköterska

Om du gillar att ta hand om och spendera tid med människor skulle du troligtvis trivas som undersköterska. Arbetstiderna varierar vilket innebär att både dagar, kvällar, nätter och helger är arbetsförlagda. Något som är speciellt för just vårdyrkena är att man ibland har delad tur på helgerna. Detta innebär att man arbetar några timmar på morgonen, sen är man ledig på dagen för att sedan börja ett nytt pass på kvällen.  Å andra sidan kan du vara ledig en måndag morgon när andra går till jobbet…

Arbetsuppgifterna varierar från att hjälpa till med tvättning och hygien, dela ut mat, lägga om sår samt kolla temperatur och blodtryck. Beroende på vilken mottagning eller arbetsgivare du har finns det en stor variation och valmöjligheterna är stora!

Hur mycket tjänar en undersköterska?

Lönerna varierar beroende på ort och om du arbetar inom kommun, landsting eller i privat sektor. Medellönen är drygt
26 000 kr men det ska tilläggas att vid arbete på obekväma timmar tillkommer Ob-tillägg.

Utbildningskrav

För att bli undersköterska så kan du gå Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller studera Vård- och omsorg på Komvux. Då bristen på undersköterskor är så stor går det idag att arbeta som undersköterska trots brist på utbildning. Det kan vara fördelaktigt för dig som kanske är nyfiken och vill testa på men inte är riktigt säker på om detta är rätt yrke för dig.

 

 

Recent Posts